STANDARDNA KLASIČNA INSTALACIJA


(referentna instalacija – vrijednost = 1)

                Sad kad smo upoznali namjenu prostorija izmijenit ćemo grafičke prikaze radi lakšeg snalaženja i bolje vidljivosti elemenata instalacije. U svojoj biti standardna klasična instalacija je izvedba električne instalacije pomoću standardnih materijala sa naglašenom željom na uštedi. Kad bi u današnje vrijeme ugrađivali novu električnu instalaciju, ovaj tip bio bi jedan od najjeftinijih.

               U odnosu na jednostavnu instalaciju poboljšana je kvaliteta rasvjete i rukovanje istom. Dodani su prekidači i rasvjetna tijela, kao i veći broj utičnica. U hodniku je izvedena križna linija sa tri prekidača kako bi kroz čitavo vrijeme boravka u hodniku isti bio osvijetljen. Stvoreni su uvjeti „puta svjetla“ kojim pri prolasku prostorijama ni u jednom trenutku ne ostajemo u mraku niti se moramo vraćati kako bi ugasili svjetlo.
                U dnevnoj sobi dodana je halogena  rasvjeta upravljana putem regulatora rasvjete (takozvanog dimera – 18 lijevo). Prikazane su samo dvije halogene svjetiljke no može ih biti i više. Ovom izvedbom halogenu rasvjetu pretvaramo u vrlo efektnu dekorativnu rasvjetu. Radom glavne svjetiljke upravlja se prekidačima kraj vrata (18 i 19) te prekidačem u neposrednoj blizini kreveta (20) što je vrlo korisno pri odlasku na spavanje ili noćnim posjetima zahodu ili kuhinji…
                Kuhinjska rasvjeta također se uključuje kraj vrata (31 i 21). I tu je dodana halogena rasvjeta ugrađena u kuhinjske elemente – nezamjenjiva kao rasvjeta radne površine. Njom upravljamo prekidačem 32 koji se nalazi neposredno iznad radne površine. Dodatak su i utičnice s poklopcem ( 32 desno i 39) ugrađene iznad radne površine; svrha poklopaca je da zaštiti utičnice od prskanja vode. Neugledne dvostruke utičnice (37 i 38) sakrivene su od pogleda kuhinjskim elementima. Pećnica je priključena putem stalne (fiksne) priključnice (40) što predstavlja kvalitetniji i sigurniji spoj u odnosu na trofaznu utičnicu.
                Na balkonu je dodana utičnica (41) za priključak roštilja, alata, kosilice…, te prekidač 22. Rasvjetom balkona upravlja se prekidačima 19, 21 i 22 (dnevni boravak, kuhinja i balkon). Prekidači u boravku i kuhinji grupirani su sa prekidačima za rasvjetu prostorije, što nam omogućuje uključenje rasvjete na balkonu i isključenje u prostoriji ili obratno, ili pak isključenje rasvjete u prostoriji kad želimo neprimjetno proviriti kroz balkonska vrata…
                Opis rasvjete (slika lijevo):

A – izmjenična linija za vanjsko osvjetljenje ulaza (6). Rasvjetom se upravlja izvan objekta (1) ili iz hodnika (2).
B – rasvjeta hodnika, križno izmjenična linija. Prekidači su smješteni kraj ulaznih vrata (2), dnevnog boravka (3) i kuhinjskih vrata (4). Na prikazani način najefikasnije upravljamo rasvjetom hodnika (5).
C – obični prekidač (12) za upravljanje rasvjetom kotlovnice (13). Prekidač je smješten u kotlovnicu kako bi izbjegli nepotrebno grupiranje prekidača u hodniku.
D – rasvjeta kupaone (9) upravljana putem indikatora (8) koji se nalazi u hodniku. Prekidač indikatora obavezno mora biti dvopolan – prekidati i fazni i nulti vodič rasvjete.
E – dekorativna halogena rasvjeta u dnevnom boravku. Sastoji se od regulatora (dimera) pomoću kojeg možemo uključivati rasvjetu te joj mijenjati intenzitet (jakost osvjetljenja), te od halogenih svjetiljki koje mogu biti ugrađene u strop ili zidove.
F – glavna rasvjeta dnevnog boravka. Sastoji se od svjetiljke (23) sa štednim žaruljama i prekidača: 18 kraj ulaznih vrata u dnevni boravak, 19 kraj balkonskih vrata i 20 u blizini kreveta. Na ovaj način smo rasvjetu dnevnog boravka učinili maksimalno funkcionalnom.
G – glavna rasvjeta kuhinje, sastoji se od svjetiljke sa štednim žaruljama (33) te prekidača 21 kraj kuhinjskih i 22 kraj balkonskih vrata. Svjetiljka 33 ujedno predstavlja i centralnu rasvjetu kuhinje i blagovaone.
H – halogena rasvjeta radne površine sastoji se od svjetiljki (34) ugrađenih u viseće kuhinjske elemente iznad radne površine te serijskog prekidača 32 (u prikazanom slučaju svaka svjetiljka upravlja se svojim prekidačem) ugrađenog u blizini radne površine.
I – rasvjeta balkona (25) upravljana prekidačima 19 (dnevni boravak), 21 (kuhinja) i 22 (balkon). Prikazanom izvedbom zadovoljili smo više uvjeta: „put svjetla“, mogućnost upravljanja rasvjetom sa balkona, isključenje rasvjete prilikom „špijuniranja“ itd.
                Primjećujete da su neke utičnice i prekidači grupirani pod zajedničkom pokrivnom maskom (18, 29, 19…). To im daje puno ljepši izgled a i ukupna dimenzija na taj način ugrađenih elemenata nešto je manja nego kod klasičnih prekidača i utičnica.

                Osim rasvjete, moramo spomenuti i utičnice:

42 – standardna utičnica i telefonski priključak u hodniku. Utičnica se može koristiti za bežični telefon, vanjske radove, priključak usisivača…
14, 15, 16 – dvostruke utičnice u kotlovnici. Prostoriju možemo zamisliti i kao malu radionu; u bilo kojem slučaju potrebno ju je opremiti većim brojem utičnica.
17 – trofazna utičnica. Svakako ugradite jednu slobodnu trofaznu utičnicu bilo gdje u stambenom objektu. U slučaju potrebe veliki je problem osloboditi jedinu takvu utičnicu iza štednjaka u kuhinji…
9, 10 – utičnice sa poklopcem u kupaoni, za priključak perilice rublja i npr. sušila za kosu. Strujni krug navedenih utičnica obavezno se mora prekidati dvopolnim prekidačem kupaonskog indikatora (8).
28 – utičnica i telefonski priključak u dnevnom boravku u neposrednoj blizini kreveta. Utičnica je idealna za sat – budilicu ili punjač mobitela.
26 – utičnica s druge strane kreveta, može poslužiti za noćnu svjetiljku i slično.
27 – slobodna utičnica na pristupačnom mjestu u dnevnom boravku – nezamjenjiva za priključenje usisivača prašine.
29 – grupirane utičnice, telefonski i antenski priključak, u svrhu priključenja računala i TV prijemnika.
35 i 36 – slobodne utičnice u kuhinji i blagovaoni: usisivač, punjač, radio prijamnik…
37 i 38 – dvostruke utičnice za priključenje kuhinjskih uređaja, sakrivene iza kuhinjskih elemenata. Topla preporuka je da ugradite dovoljan broj utičnica, kako kasnije ne bi muku mučili sa produžnim kablovima i razvodnicima.
39 i 32 desno – već opisane utičnice sa poklopcem iznad radne površine; za priključak miksera, sjeckalice, sokovnika i ostalih kuhinjskih uređajima potrebnim pri pripremi hrane.
40 – također opisan priključak štednjaka.
41 – utičnica s poklopcem na balkonu.
30 – elektronski termostat s mogućnošću dnevnog i tjednog programiranja nivoa zagrijavanja.
                U odnosu na prethodni, u prikazu ovog tipa instalacije primjećujemo nešto veći broj elemenata. Opisana instalacija zadovoljava sve osnovne funkcionalne zahtjeve, i kao takva preporučljiva je „klasičarima“ koji jednostavno ne žele novitete u svojim životnim prostorima. Radi usporedbe vrijednosti ostalih tipova instalacija, standardnu klasičnu instalaciju proglasit ćemo referentnom instalacijom sa vrijednošću 1.

OSOBINE:

 • -          Jednostavnost upotrebe;
 • -          Relativno niska cijena elemenata i ugradnje;
 • -          Zadovoljavanje svih osnovnih potreba;
 • -          Zadovoljen kriterij „puta svjetla“ – upravljanje rasvjetom tako da prolaskom nikada ne ostajete u mraku niti se vraćate radi gašenja svjetla.


BROJ ELEMENATA:

 • -          Tipkalo za zvono – 1
 • -          Obični prekidač – 1
 • -          Serijski prekidač – 1
 • -          Izmjenični prekidač – 10
 • -          Križni prekidač – 3
 • -          Utičnica jednostruka – 8
 • -          Utičnica sa poklopcem – 4
 • -          Utičnica dvostruka – 6
 • -          Utičnica trofazna – 1
 • -          Priključnica – 1
 • -          Antenski priključak – 1
 • -          Telefonski priključak – 3
 • -          Kućno zvono – 1
 • -          Sobni programabilni termostat – 1
 • -          Kutije za ugradnju prekidača i utičnica – 39

VRIJEDNOST MATERIJALA: cca. 1900 bodova.

REFERENTNA VRIJEDNOST: 1