NAPREDNA MODULARNA INSTALACIJA                Sada mijenjamo proizvođača. Naš stambeni objekt opremit ćemo modularnim elementima i pokušati zadovoljiti mnogobrojne prohtjeve olakšanog i ekonomičnog rukovanja električnim instalacijama. Jedino ograničenje  biti će upotreba „klasičnih“ modularnih elemenata, bez upotrebe naprednih rješenja kućne automatizacije.
                Da li je moguće izvesti naprednu instalaciju upotrebom isključivo klasičnih modularnih elemenata? Opseg ovog teksta dokazuje vam da je – moguće! S tim da je otegotna okolnost ograničenje na samo jednog proizvođača i u većini slučajeva samo na jednu proizvodnu liniju. Kao što vidimo na slici lijevo, ponuda modularnih elemenata zaista je velika i dostatna za zadovoljenje svih prohtjeva. Tu su prekidači i tipkala, utičnice, signalne utičnice, senzori, termostati itd. Što se dizajna modularnih elemenata tiče, postoji više proizvodnih linija (dizajnerskih rješenja) od onih „klasičnog“ izgleda do vrlo moderno oblikovanih prekidača i utičnica. Uz to, unutar jedne linije možemo odabrati nekoliko boja samih elemenata (u našem slučaju crnu, bijelu i srebrnu).
                Što se tiče estetike pokrovnih maski – okvira, priča je sasvim drugačija! Naime, na izbor nam je nekoliko oblika maski (ravni rubovi, zaobljeni rubovi…), a dizajn – od obične bijele plastike do maski izrađenih od kamena i plemenitog drva! Izbor je uistinu ogroman, čak pomalo i zbunjujuć!  Postoje maske od „obične“ plastike, zatim od kvalitetnijih PVC materijala, kože, metala, drveta, stakla, kamena… u velikom broju nijansi i boja.
                Sad kad smo nahvalili module i maske, vratimo se u realnost: nabrojene prednosti imaju jednu manu, a to je cijena! Tu su prisutna dva čimbenika: velik broj elemenata za montažu i cijena materijala pokrovnih maski. Za ugradnju jedne grupe modula (npr. tri prekidača) potrebna je ugradbena podžbukna kutija, zatim nosač modula, pokrovna maska (okvir) i moduli – prekidači te signalne lampice. Prekidači mogu biti iz jednog dijela (mehanizam sa tipkom) ili iz sva dijela – odvojeni prekidački mehanizam i promjenjiva tipka. Što se pak pokrovnih maski tiče, jasno je da maska iz „obične“ plastike ne može koštati isto kao i maska od plemenitog tropskog drveta ili precizno obrađenog kamena! Da ne duljimo s objašnjenjima, prosudite sami iz prikazanih primjera. (Napomene: navedene cijene su iz tvorničkog maloprodajnog kataloga i u odnosu na tržište moguća su znatna odstupanja. Osim u prikazu rasporeda elemenata u objektu prikazani su neosvijetljeni prekidači – neka vas njihov hladan izgled ne zbuni!).

                Krenimo sa opisom strujnih krugova:


A – Rasvjeta prilaza (3). Izvedena je izmjeničnim prekidačima 1 (uz nogostup na početku objekta) i 2 (u grupi modula uz ulazna vrata).

B – Rasvjeta ulaza (4) upravljana izmjeničnim prekidačima 2 (ispred ulaza) i 10 (u hodniku). Napominjem da se rasvjeta A i B mogu izvesti putem luksomata (8) kako bi se izbjegao nehotičan rad rasvjete po danu.

C – Rasvjeta hodnika (13) upravljana izmjeničnim prekidačima 10 i 12 te križnim prekidačem 11.

D – Rasvjeta kupaone (17) putem dvopolnog prekidača modularnog kupaonskog indikatora (16). Iz ovog primjera vidimo da se kupaonski indikator može izvesti i modularno, uz obaveznu upotrebu dvopolnih prekidača! Neka vas ne zbuni grupa modula od 5 prekidača – postoje i kutije, okviri i maske za izvedbu grupe od 5 modula. Ako ih ne uspijete nabaviti, bez problema možete ugraditi grupu za 7 modula, s tim da se ugrade dva modula širine 2M. U našem slučaju prikazani su prekidači: rasvjeta, električna grijalica, perilica rublja, jacuzzi i utičnice u kupaoni.

E – Rasvjeta kotlovnice (26) i obični prekidač širine 2M (25).

F – Glavna rasvjeta dnevnog boravka (38). U načelu, rasvjeta se upravlja putem daljinskog IC prekidača (34) te tipki 11, 35, 36 i 37. IC prekidač je kombinirani IC prijemnik i prekidač, i služi za ručno (pritiskom na tipku) ili daljinsko upravljanje rasvjetom (putem daljinskog upravljača za 14 funkcija – 51). Opis prekidača (tipki): 11 – prekidač u hodniku, služi za zadovoljenje uslova „puta svjetla“; 34 – već spomenuti IC prekidač, u našem slučaju i „glavni“ prekidač sobne rasvjete jer je smješten u grupi modula kraj vrata; 35 – prekidač u blizini kreveta; 36 – prekidač kraj prozora i 37 – prekidač kraj balkonskih vrata. Prekidači 36 i 37 idealni su za gašenje svjetla u sobi kad želimo neprimijećeno proviriti kroz prozor. Ujedno, prekidač 37 služi za „put svjetla“ pri ulasku ili izlasku na balkon (terasu).

G – Dekorativna halogena rasvjeta dnevnog boravka (39) upravlja se daljinskim IC regulatorom rasvjete i paralelnim tipkama 35, 36 i 37. Uz klasično uključenje rasvjete, IC regulatorom možemo daljinskim putem vršiti i promjenu intenziteta osvjetljenja dekorativne rasvjete.

H – Glavna rasvjeta kuhinje (58) upravljana daljinskim IC prekidačem 55, te tipkama 12, 56 i 57. Princip rada IC prekidača identičan je kao i kod rasvjete dnevnog boravka. Prekidač 12 smješten je u hodniku, zadovoljava uslov „puta svjetla“. Prekidač 56 nalazi se u grupi modula u blizini kuhinjskog stola, dok se prekidač 57 nalazi kraj balkonskih vrata.

I – Rasvjeta blagovaone (59), u našem slučaju predstavlja rasvjetu dijela kuhinje u kojem je smješten kuhinjski stol. Upravlja se daljinskim IC prekidačem 55, prekidačem 56 u blizini stola te prekidačem 57 kraj balkonskih vrata

                U strujnim krugovima F, G, H i I primjećujemo funkcionalno grupiranje prekidača, što je učinjeno u svrhu jednostavnog i optimalnog upravljanja rasvjetom sa jednog mjesta. Uz to, maksimalno je zadovoljen i uvjet „puta svjetla“ – kretanje prostorijama bez potrebe za hodanjem po mraku ili vraćanja radi uključenja – isključenja rasvjete. U narednom tekstu opisat ćemo i upravljanje roletama, čiji su prekidači pridodani navedenim prekidačima za upravljanje rasvjete; na taj način upravljanje je postalo krajnje ekonomično, funkcionalno i nadasve jednostavno!

J – Rasvjeta radne površine (prikazana samo jednom ugradbenom halogenom ili LED armaturom 60). Sastoji se od daljinskog IC prekidača 55 u grupi modula kraj kuhinjskih vrata, te od tri prekidača 61, 62 i 63 koji se nalaze neposredno iznad radne površine u grupama sa utičnicama ili sklopkom za upravljanje kuhinjskom napom (63).

K – rasvjeta balkona (81). Sastoji se od „glavnog“ daljinskog IC prekidača 37 smještenog uz balkonska vrata u dnevnom boravku, zatim prekidača 57 u kuhinji, te dva vanjska prekidača 62 i 63.

L – slijedi upravljanje elektromotornim pogonima roleta. Daljinski IC prekidač (36) smješten je u blizini prozora, dok se prekidač 34 nalazi uz vrata (kako bi mogli podići ili spustiti rolete prilikom ulaska u sobu). Prekidač 35 nalazi se u blizini kreveta (iz praktičnih razloga, naravno).

M – Upravljanje elektromotornim pogonom roleta balkonskih vrata. Kao i u prethodnom slučaju, sastoji se od daljinskog IC prekidača (37) te prekidača 34 i 35.

N - Upravljanje elektromotornim pogonom roleta balkonskih vrata u kuhinji. Za to služe daljinski IC prekidač 57 kraj balkonskih vrata, prekidač 55 kraj kuhinjskih vrata te prekidač 56 u blizini kuhinjskog stola.

O – Upravljanje ventilatorom u kupaoni (22) putem vremenske sklopke (21). U trenutku potrebe, pritiskom na tipku prekidača 21 uključuje se ventilator 22 i uključen je onoliko vremena koliko je podešeno na prekidaču (30 – ak sekundi do 10 – ak minuta). Nakon isteka vremena rad ventilatora se isključuje. Napomena: vremenskoj sklopki moguće je dodati i neograničen broj tipki za uključenje – jedna od njih može se ugraditi i u sklopu kupaonskog indikatora.

                U donjem lijevom kutu nalazi se prekidač 35 i 3 bistabila; prekidač je smješten u grupi modula u blizini kreveta i služi za uključenje špura soba – hodnik – kupaona (zahod) pritiskom na samo jednu tipku! Idealno za kratkotrajne noćne potrebe…

                Ostali strujni krugovi:

P – kućni audio – sustav. Sastoji se od centralne jedinice na koju se priključuje izvor zvuka (43), zatim jedinica za lokalnu kontrolu (48 u dnevnom boravku i 77 u kuhinji) te od zvučnika s ugrađenim pojačalom (52 i 53 u dnevnom boravku te 72 i 73 u kuhinji). Broj jedinica za lokalnu kontrolu sa pripadajućim zvučnicima koje se mogu priključiti na audio – sustav je neograničen (praktički svaka prostorija može se opremiti lokalnom jedinicom i zvučnicima). Uz mogućnost regulacije glasnoće zvuka, svaka jedinica za lokalnu kontrolu može poslužiti i za međukomunikaciju radi ugrađenog mikrofona i pozivne tipke!

R – Sustav tehničke zaštite. Sastoji se od detektora plina (29 i 65), detektora ugljičnog monoksida (30 i 65), te elektromagnetskog ventila na glavnoj plinskoj instalaciji (31) i signalne svjetiljke i zujalice (15) u našem slučaju smještene u hodniku. Detektori se postavljaju u prostorije sa plinskim priključcima ili u prostorije sa otvorenim plamenom. U slučaju istjecanja plina ili pojave vrlo opasnog ugljičnog monoksida, nastalog pri neispravnom sagorijevanju kod plinskih trošila, detektori otkrivaju opasnost, te istodobno isključuju dovod plina putem elektromagnetnog ventila 31 i vrše uzbunjivanje paljenjem crvenog signalnog svjetla i zujalice 15. Na spomenuti sustav može se priključiti i vanjska sirena. Unutarnje sirene (zujalice) i signalne svjetiljke (15) mogu se postaviti u više prostorija.

S – Stalna (noćna) rasvjeta. Služi kao dekorativna rasvjeta prostorija putem niskopotrošnih modularnih LED svjetiljki. Radom upravlja luksomat 8 koji uključuje rasvjetu u sumrak a isključuje u zoru. Svjetiljke 5 i 6 služe za osvjetljenje ulaza, 24 za osvjetljenje kupaone, 14 za osvjetljenje hodnika, 49 za osvjetljenje dnevnog boravka, 75 za osvjetljenje kuhinje te 82 i 83 za osvjetljenje balkona. Uz dekorativnu namjenu opisana rasvjeta ima i funkcionalnu primjenu – nema potrebe za uključenje rasvjete prilikom prolaska kroz prostorije; dekorativna rasvjeta pruža sasvim dovoljno osvjetljenje prostorija za spomenutu namjeru.

T – Prenaponska zaštita utičnica namijenjenih priključenju računala i elektronskih uređaja: TV prijemnika, DVD uređaja, audio – linije itd. Bijele utičnice služe za priključak npr. TV prijemnika i DVD uređaja. Strujni krug utičnica priključen je na odvodnik prenapona, koji služi za zaštitu uređaja u slučaju udara groma. Zelena utičnica predstavlja priključak računala, dok se na crvene utičnice priključuju periferni uređaji – monitor, pisač, scanner i sl. Naime, uz riješenu prenaponsku zaštitu spomenute utičnice služe i za uštedu električne energije u vrijeme kad je računalo isključeno; crvene („slave“) utičnice priključene su na strujni senzor koji nadzire potrošnju računala priključenog na zelenu („master“) utičnicu. Prilikom isključenja računala strujni senzor prima informaciju o prestanku rada računala i istodobno iskapča crvene utičnice iz mreže. Na taj način periferne jedinice ne ostaju nepotrebno u „stand – by“ modu, već su potpuno isključene. Pri uključenju računala strujni senzor istodobno uključuje i periferne jedinice. Spomenutim načinom možemo uštedjeti i nekoliko stotina kuna godišnje!

U – Sustav upravljanja centralnim grijanjem. Bez obzira da li je grijanje podijeljeno na zone (prva zona – dnevni boravak, druga zona – kuhinja, te zajedničko grijanje kupaone i hodnika) ili je jedinstveno za čitav objekt ugradnjom dvaju termostata (47 i 74) možemo vršiti preciznije upravljanje grijanjem ovisno o našim dnevnim i tjednim navikama (odsutnosti od kuće, korištenje pojedinih prostorija u određeno doba dana i sl.). Uz funkciju nadzora temperature prostorije, termostati imaju mogućnost programiranja dnevnog i tjednog režima rada, kao i mogućnost daljinskog upravljanja putem telefonske linije. Na taj način osigurano nam je optimalno zagrijavanje prostorija uz maksimalne uštede.

V – Rasvjeta za nuždu. Služi za osvjetljenje prostorija za vrijeme nestanka električne energije. Kao rasvjeta za nuždu koriste se modularne LED svjetiljke sa ugrađenim vlastitim izvorom napajanja – akumulatorskim baterijama. U našem slučaju ugradili smo ih u sve prostorije: 23 u kupaoni, 15 u hodniku, 32 u kotlovnici, 46 u dnevnom boravku te 64 u kuhinji. Vrijeme rada svjetiljki za nuždu može potrajati i nekoliko sati. Na slici gore prikazana je zanimljiva izvedba svjetiljke za nuždu: svjetiljku možemo u bilo kojem trenutku odvojiti od kućišta i pretvoriti je u ručnu baterijsku svjetiljku! Opisane svjetiljke namijenili smo za ugradnju u kotlovnicu (32) i dnevni boravak (46).

Z – Portafon. Sastoji se od pozivne jedinice sa ugrađenom tipkom za poziv, mikrofonom i zvučnikom (7), te od tri unutarnje portafonske jedinice (33 u hodniku, 45 u dnevnom boravku te 70 u kuhinji) sa ugrađenom tipkom za odgovor, rasvjetu i otvaranje ulaznih vrata, te ugrađenim mikrofonom i zvučnikom. Služi za komunikaciju sa osobom koja se nalazi pred ulaznim vratima, kao kućno zvono, za otvaranje ulaznih vrata pomoću elektromagnetske bravice i za uključenje rasvjete ulaza.

                Iz opisanog uviđamo u široku primjenu i funkcionalnost modularnih elemenata. Da bi u potpunosti razumjeli funkciju svih modula, opišimo još i ostale strujne krugove – ugrađene grupe modula.

9, 84 – vanjske utičnice s poklopcem.

14 – grupa modula za priključenje baze bežičnog telefona, ujedno služi kao stalna noćna rasvjeta.

27 – utičnica sa prekidačem - automatskim osiguračem (nadstrujnom zaštitom), obična utičnica i kablovska uvodnica za fiksni priključak velikih potrošača. Utičnica s osiguračem služi za priključenje osjetljivih uređaja.

28 – grupa od tri utičnice i telefonskog priključka. U načelu, umjesto telefonskog priključka može se ugraditi i priključak za modem, ili za prijenos signala iz sustava za održavanje temperature na računalo.

20 – Zaštitna utičnica sa izolacionim transformatorom, služi isključivo za priključenje električnog brijaćeg aparata!

18 i 19 – utičnice s poklopcem, priključene na kupaonski indikator.

40, 41, 44, 50 i 54 – slobodne utičnice u dnevnom boravku.

49 – utičnica i modularna svjetiljka – kombinacija priključnog mjesta i stalne noćne rasvjete.

42 – Multimedijski priključak. U prvom redu prikazani su moduli: u novo vrijeme vrlo zanimljiv dvostruki USB ispravljač - punjač, zatim antenski priključak, rezervna priključnica, te dva telefonska priključka (ili telefonski priključak i priključak za modem). Ostale utičnice opisane su ranije pod opisom strujnog kruga T.

35 – Grupa modula kraj kreveta. Sastoji se od prekidača za upravljanje roletama i rasvjetom dnevnog boravka. Uz to, pridodan je i zanimljiv modul:  modularni elektronski sat – budilica!

66, 71, 76 i 78 – slobodne utičnice u kuhinji.

61 i 62 – grupe modula – prekidač i utičnica s poklopcem – u blizini radne površine.

63 – Grupa modula iznad radne površine – prekidač rasvjete radne površine i sklopka za upravljanje kuhinjskom napom.

67 – Utičnica i fiksni priključak za kućanske aparate.

68 – Dvostruka utičnica za kućanske aparate.

69 – Antenski i telefonski priključak te utičnica – služe za priključenje kuhinjskog TV prijemnika, kućanskih aparata s priključkom na Internet i sl.

                Iz opširnog opisa vidimo da navedena izvedba ima mnogobrojne prednosti u odnosu na klasičnu instalaciju – mogućnost kombiniranja i ugradnje modularnih elemenata prema zahtjevima, željama i potrebama. Pošto nema nekih značajnih pravila za kombiniranje modula bez problema možemo u istu skupinu modula ugraditi module različite namjene (utičnice, prekidače, senzore itd.). Iz toga slijedi da je opisan način grupiranja prikazan tek kao prijedlog, odnosno jedna od mnogobrojnih mogućnosti. Prednost predstavlja i jednostavno servisiranje - zamjena neispravnih modula.


OSOBINE:

 • -          Funkcionalnost, zadovoljavanje svih zahtjeva;
 • -          Jednostavnost upravljanja;
 • -          Mnogobrojne mogućnosti (audio – sustav, portafon);
 • -          Visok stupanj zaštite objekta (sustav tehničke zaštite);
 • -          Ogromne estetske mogućnosti – kombinacije ukrasnih pokrovnih okvira (maski) i modula;
 • -          Visoka cijena modula i ugradnje;
 • -          Potrebna detaljna priprema i složeno projektiranje;
BROJ ELEMENATA:

 • -          Obični prekidač 2M – 1
 • -          Obični prekidač 1M 2P – 4
 • -          Izmjenični prekidač 1M – 5
 • -          Križni prekidač 1M – 2
 • -          Izmjenični prekidač 2M - 1
 • -          Tipkalo 1M – 14
 • -          Tipkalo 2M – 5
 • -          Tipkalo za rolete 1M – 6
 • -          IC prekidač 1M – 5
 • -          IC regulator rasvjete 1M – 1
 • -          IC modul za upravljanje roletama 2M – 3
 • -          Sklopka za upravljanje kuhinjskom napom 2M - 1
 • -          Daljinski upravljač – 1
 • -          Vremenska sklopka 2M – 1
 • -          Bistabil – 3
 • -          Luksomat – 1
 • -          Utičnica s poklopcem 2M – 7
 • -          Utičnica 2M – 25
 • -          Utičnica 3M sa zaštitom – 1
 • -          Utičnica 1M – 1
 • -          Antenska utičnica 2M – 1
 • -          Antenska utičnica 1M – 1
 • -          Telefonska utičnica 1M – 5
 • -          Utičnica kupaonska sa zaštitom 3M – 1
 • -          Fiksna priključnica 2M – 2
 • -          Centralna jedinica audio – sustava 3M – 1
 • -          Lokalna jedinica audio sustava 3m – 2
 • -          Zvučnik s pojačalom – 4
 • -          Detektor plina 3M – 2
 • -          Detektor ugljičnog monoksida 3M – 2
 • -          Elektromagnetski ventil – 1
 • -          Zujalica 1M – 1
 • -          Signalna svjetiljka 2M – 1
 • -          Modularna LED svjetiljka 1M – 2
 • -          Modularna LED svjetiljka 2M – 5
 • -          Modularna LED svjetiljka 3M – 1
 • -          Modularna LED svjetiljka za nuždu 2M – 2
 • -          Modularna LED svjetiljka za nuždu 3M – 3
 • -          Prenaponska zaštita 1M – 1
 • -          Strujni senzor 2M – 1
 • -          Pozivna jedinica – 1
 • -          Unutarnja portafonska jedinica – 3
 • -          Sobni termostat 3M – 1
 • -          Sobni termostat 2M – 1
 • -          Sat s budilicom 2M – 1
 • -          Signalna žaruljica za prekidače - 35


BROJ MODULA (uključuje po modulu: ugradbenu kutiju, nosač modula i pokrovni okvir – masku):

 • -          1M – 2
 • -          2M – 26
 • -          3M – 15
 • -          4M – 11
 • -          7M – 8
 • -          21M – 1


                INSTALACIJSKI MATERIJAL (PREKIDAČI I UTIČNICE):

VRIJEDNOST INSTALACIJSKOG MATERIJALA – OBIČNE MASKE: cca. 18.000 bodova.
                REFERENTNA VRIJEDNOST: 20

VRIJEDNOST INSTALACIJSKOG MATERIJALA – KVALITETNE MASKE: cca. 26.000 bodova.
                REFERENTNA VRIJEDNOST: 28,8

VRIJEDNOST INSTALACIJSKOG MATERIJALA – NAJKVALITETNIJE MASKE: cca. 40.000 bodova.
                REFERENTNA VRIJEDNOST: 44,4


                CJELOKUPNA KOLIČINA OPISANOG MATERIJALA:

UKUPNA VRIJEDNOST MATERIJALA – OBIČNE MASKE: cca. 46.000 bodova!
REFERENTNA VRIJEDNOST: 51,1

UKUPNA VRIJEDNOST MATERIJALA – KVALITETNE MASKE: cca. 55.000 bodova.
REFERENTNA VRIJEDNOST: 61,1

UKUPNA VRIJEDNOST MATERIJALA – NAJKVALITETNIJE MASKE: cca. 69.000 bodova!
REFERENTNA VRIJEDNOST: 76,6

                Naravno, ne smijemo smetnuti s uma da se radi o jednosobnom stanu! Što još reći u vezi modularne instalacije? Prilično je skupa, iako značajni udio u cijeni imaju dodatni elementi (zaštita, rasvjeta, audio – sustav…). Modularni sustavi jesu skupi, ali svojom funkcionalnošću, estetikom i jednostavnošću zasigurno opravdavaju svoju cijenu!